Het is de kwaliteit, niet het geld, stupid!

Vandaag gepubliceerd op LinkedIn, opinie van Hans van Bommel over het BIT: Recentelijk debatteerde de Tweede Kamer over de automatiseringsprojecten van de overheid en de maatregelen om de problemen in de toekomst te voorkomen. In diverse media verschenen commentaren over een vermeend slappe reactie van de politiek inzake de wanprestaties van de IT-bedrijven. De strenge aanbevelingen van de commissie Elias zouden door minister Blok “tandeloos” gemaakt zijn. Belangrijkste aanbeveling van Elias is een nieuw agentschap: het Bureau ICT-toetsing (BIT). Die waakhond moet alle IT-projecten boven de vijf miljoen euro van te voren toetsen. Zowel in de omschrijving van het agentschap, als in de recente Kamerdebatten, als in de artikelen die journalisten erover schrijven: het gaat alleen over tijd en geld.

Niemand lijkt in dit debat na te denken over de kwaliteit van IT. Daarom gaat de IT-waakhond in de vorm die de regering nu voorstelt nooit die wanprestaties voorkomen. Ook een machtiger agentschap, zoals in het plan van Elias, zegt niets over de kwalitatieve aspecten, het blijft bij abstracte holle frasen die in iedere industrie kunnen worden gebezigd. De overheid slaat hier de plank volledig mis, of we nu een pitbull krijgen of een schoothondje, in beide gevallen krijgt de overheid niet wat er nodig is. Alleen maar meer bureaucratie.

De problemen moeten bij de wortel worden aangepakt. Het BIT kan per direct al automatiseerders dwingen te voldoen aan kwaliteitsnormen. De pitbull van Blok en Elias zou een innovatie-lab in het leven kunnen roepen waar alle overheidsautomatisering beproefd wordt, zodat om de juiste redenen voor bepaalde technologie gekozen wordt. En dat het vanaf het begin helder is hoe het geproduceerd moet worden. Ook moeten projecten worden afgeschaft en dienen we structureel in kleine stappen in lijn met onze strategie te innoveren. Hoe kleiner de stapjes des te kleiner de kans op falen. Bij elke vijf ton kan al gekeken worden of het project voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Niet na een investering van vijf miljoen.

De overheid moet niet ouderwets willen controleren, beheersen en zeggen hoe de IT er over drie jaar uit moet zien met alle kaders en (financiële) voorwaarden van dien. Langer dan drie maanden vooruit kijken, is in de digitale wereld al snel koffiedik kijken. De overheid moet visie hebben als klant en gaandeweg bijsturen en corrigeren. En natuurlijk af en toe op de rem gaan staan en harder trappen. Nu is het zo dat de ambtenaren door kennisachterstand het zicht op kwaliteit hebben verloren. Leverende IT bedrijven kunnen zo buiten het zicht van de klant hun werk doen, dat geeft te veel speelruimte. Veel van het ambacht dat de overheid nodig heeft, moet van buiten komen. Daar schiet niemand iets mee op. Het uitbesteden van de automatisering heeft geleid tot over-juridisering van de relatie, en uiteindelijk zelfs een onderzoek van de Kamer. Partijen staan tegenover elkaar, dat maakt samenwerken moeilijk. Alleen door kwaliteit voorop te zetten, krijgt de overheid wat er nodig is: goede automatisering en blije burgers.

 

Hans van Bommel

IT ondernemer en auteur van De Verbinding, IT en de kunst van het Automatiseren.

Delen: