Hans van Bommel bij BNR

De Nederlandse topman is laks met de digitalisering’, kopte het FD begin juni. In de bestuurskamers hier zou de digitale revolutie minder belangrijk gevonden worden dan in de rest van de wereld, blijkt uit een onderzoek van Harvey Nash en KPMG onder zo’n 4000 cio’s wereldwijd. Gebrek aan visie van de leiding is een veel gehoorde klacht onder cio’s. Laks is nog vriendelijk gesteld. Iets dat het midden houdt tussen angst en een totaal gebrek aan interesse is misschien beter.

In het kader hiervan was Hans van Bommel te gast bij BNR. Het geluidsfragment beluister je hier.

In Nederlandse boardrooms komt het onderwerp ‘automatisering’ doorgaans twee keer aan bod. De eerste keer is als de verantwoordelijk bestuurder de IT-plannen mag presenteren. De meest inhoudelijke reactie van de ceo cs is dan vaak ‘of het misschien niet voor wat minder kan’. De tweede keer dat IT besproken wordt is als het automatiseringsproject weer eens uit de hand is gelopen. Dan vallen er harde woorden, vliegt er iemand de laan uit en wordt er met een groots gebaar een nieuw blik automatiseerders opengetrokken, bang dat er weer een miljoenenproject mislukt.

Dat gebrek aan interesse is misschien wel des te opmerkelijker omdat automatisering niets anders doet dan het digitaal maken van de bedrijfsprocessen. Iets waar een leiding van een organisatie toch verstand van zou moeten hebben en graag over zou moeten praten. Maar helaas is de praktijk bij het merendeel van de organisaties nog steeds dat er voor de automatisering een groot, extern consultancybedrijf ingevlogen wordt die de kernprocessen in kaart gaat brengen en dat in de raad van bestuur van de organisatie waar het om gaat niet veel verder kijkt dan de financiële onderbouwing van de plannen die uiteindelijk ter tafel komen. Inhoud wordt dan maar liever uit de weg gegaan. Het is zelfs vaak nog bon ton om als bestuurder te laten doorschemeren dat je geen hoge pet op hebt van IT. Kamervoorzitter Van Miltenburg moest het zelfs ‘even googlen’ toen ze het rapport van de Commissie Elias naar de miljardenverspillingen in de overheids-IT in ontvangst nam.

De positie van de klagende cio in dit geheel is sowieso een beklagenswaardige. Ondanks wat de naam doet vermoeden heeft de cio zelden zitting in de raad van bestuur, daar waar de echte macht zetelt. De cio hangt er bestuurlijk maar zo’n beetje bij. Hij mag plannen begeleiden en is de kop van jut als het fout gaat. Uiteraard zal de wal het schip keren, want linksom of rechtsom besturen van organisaties draait in toenemende mate om inspelen op steeds sneller veranderende omstandigheden in een steeds complexer omgeving. IT is geen bui die overwaait en zal in de Nederlandse bestuurskamer serieus genomen moeten worden. Elke organisatie, groot en klein, is tegenwoordig een IT-bedrijf. Zelfs de slager op de hoek heeft een website en over een paar jaar misschien zelfs een direct lijntje met jouw ijskast om te kijken of er nog genoeg boterhammenworst is.

Hans van Bommel
IT ondernemer en auteur van De Verbinding, IT en de Kunst van het Automatiseren.

Delen: